Ziyaret ve Yerleşime Dair Pratik Bilgiler

Ziyaret ve Yerleşime Dair Pratik Bilgiler

Letonya 1991’de SSCB’nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlık günü 18 Kasım’dır. 29 Mart 2004’te NATO’ya, 1 Mayıs 2004’te de Avrupa Birliği’ne üye olmuştur.
Letonya Parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir.
Ülkede ağırlıklı olarak Letonca ve Rusça konuşulmaktadır. Leton nüfusun çoğu Protestan Lutheryan Kilisesi’ne mensupken, Rusların çoğu Ortodoks Hristiyandır. Ülkede yaklaşık 5 bin Yahudi ve Orta Asya kökenli 10 bin Müslüman bulunmaktadır.
Para birimi Euro’dur.
Türkiye ile aynı zaman diliminde bulunmaktadır.
Ortalama sıcaklık Ocak ayında -5, Temmuz ayında 17 derecedir. Kış aylarında sıcaklık -30 dereceye kadar düşebilmektedir.
Nüfusun yaklaşık üçte birinin yaşadığı başkent Riga dışındaki önemli şehirleri, Daugavpils, Liepaja, Jelgava, Jurmala ve Ventspils’dir.
Şehir ile ilgili bilgiler:
M.S. 1201’de kurulan başkent Riga’nın tarihi merkezi (“Old Town”), şehri ikiye bölen Daugava nehrinin doğu kenarında bulunmaktadır.
Riga’nın bugünkü nüfusu, 701 bin’dir. Bu sayının yaklaşık yarısını Rus kökenlilerin oluşturduğu tahmin edilmektedir.
Telefon:
Ülkenin uluslararası telefon kodu +371’dir. Riga’nın şehirlerarası kodu “6” (Örn. +371 6 111 111). Cep telefonu numaralarını aramak için kullanılan kod ise “2”dir. (Örn. +371 2 1111111)
İnternet adreslerinin uzantısı “.lv”dir.
Vize İşlemleri:
Türkiye ile Letonya arasında, 26 Haziran 2006 tarihinde imzalanan ve 13 Aralık 2006 tarihinde yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşması uyarınca, Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportu hamili T.C. vatandaşları, Letonya’ya girişlerinde, ikamet süresi 6 ay içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftırlar.
Vatandaşlarımızın sahip olduğu Umuma Mahsus Pasaportların vize işlemleri için Ankara’daki Letonya Büyükelçiliği’ne veya VFS Global (vfsgobal.com) aracılığı ilebaşvuru yapmaları gerekmektedir.
Letonya, 21 Aralık 2007tarihinden itibaren Schengenbölgesine katılmıştır.
Geçici Konaklama:
Riga’da birçok otel bulunmakla birlikte, Mayıs-Eylül arasındaki turist sezonuna denk gelen ziyaretlerde rezervasyon yapılmasında yarar görülmektedir. Riga’daki belli başlı oteller aşağıdadır:
Radisson Blu Ridzene Hotel– 5 yıldız
Radisson Blu Daugava Hotel – 5 yıldız
Radisson Blu Hotel Latvija – 4 yıldız
Ayrıca, çocuklu ailelerin geçici konaklama ihtiyaçları için, kısa süreli ev kiralama imkanları da mevcuttur.
www.stayinriga.lv
www.rentriga.lv
www.rentline.lv
Ev Kiralama:
Uzun süreli ev kiralamalarda, genellikle eski şehir merkezi ve yakın çevresi tercih edilmektedir.
Riga’da faaliyet gösteren ve bugüne kadar hizmetleri Büyükelçiliğimizce denenmiş bazı emlak şirketleri şunlardır:
Balsts http://eng.balsts.lv/
Latio www.latio.lv
Immostate http://www.immostate.lv/eng/
Ober-Haus www.ober-haus.lv
Riga’da faaliyet gösteren emlak şirketlerinin bazılarının komisyon ücretinin kiracı tarafından, bazılarınınkinin ise ev sahibi tarafından ödenmesi talep edilmektedir. Komisyon ücreti genellikle bir aylık kira tutarının yarısı kadardır.
Ev sahibi ile kiracı arasında, anlaşmaya bağlı olmak üzere genellikle bir yıl süreli kontrat imzalanmaktadır. Riga’da mobilya fiyatları ve çeşitleri Türkiye’ye oranla cazip olmamakla birlikte, mobilyalı ev kiralanması da mümkündür.
Gümrük İşlemleri:
AB üyeleri dışındaki ülkelerden Letonya’ya girişte, 10 bin Avro’nun üzerindeki tutarların Leton makamlarına beyan edilmesi gerekmektedir.
Sağlık:
Letonya’da, sağlık sistemi ve düzenlemelerinin giderek geliştiği gözlenmektedir.
İlaçların üzerinde İngilizce bilgi çoğunlukla bulunmamaktadır.
Ülkeye girişlerde herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ambülans, cep telefonu veya sabit telefondan 113 çevirilerek aranabilmektedir.
Bankacılık İşlemleri:
Letonya’daki belli başlı bankalar, SEB Unibanka, Swedbank, Nordea ve Nord DnB’dir. Bu bankaların yaygın bir şube ve ATM ağı bulunmaktadır. Cüzi bir ücret karşılığı, hesabın bulunduğu banka dışındaki bankaların ATM’lerinden de nakit para çekilebilmektedir. Hafta sonu, büyük alış-veriş merkezleri dışındaki şubelerin çoğu kapalıdır.
Bir bankada hesap açtırılması dahil olmak üzere tüm işlemler için pasaport ibraz edilmesi gerekmektedir.
Bankalar ve döviz büroları, tahrip olmuş veya üzerinde (bankalar tarafından yapılanlar da dahil) işaretlemelerin bulunduğu döviz banknotlarını (özellikle ABD Doları) %5 daha ucuza bozduklarından, Letonya’ya gelmeden önce satın alınan banknotlarda bu hususa dikkat edilmesi; ayrıca, banka veya döviz bürolarında para bozdurmadan önce döviz kurlarının ve komisyon alınıp alınmadığının kontrol edilmesi yararlı olacaktır.
Uluslararası kredi kartları Letonya’da geçerlidir.
Evcil Hayvanlar:
Letonya, evcil hayvanlar konusunda AB düzenlemelerini uygulamaktadır. Buna göre, öncelikle hayvanın, dövme veya mikroçip ile kalıcı tanımlanmasının yapılmış olması gerekmekte olup, aşıları yapılmamış 3 aydan küçük kedi ve köpeklerin Letonya’ya getirilmesi ise yasaktır.
Letonya’ya girişten önce evcil hayvanlar bakımından yapılması gereken işlemler için temas noktası ve yararlanılabilecek bağlantılar aşağıdadır:
Devlet Veterinerlik Hizmetleri – State Veterinary Service
16th floor
Republikas Laukums 2
Riga, LV 1981
Tel. +371 709-5230;
Fax: +371 732-2727
Web sayfası: www.pvd.gov.lv
Şehir içi ulaşım:
Riga, otobüs, tramvay ve minibüslerle sağlanan etkin bir toplu taşıma sistemine sahiptir. Belediye otobüsleri için biletlerin otobüs şoföründen (2 Avro), Narvesen kiosklarından (1,15 Avro) ve şehir içinde merkezi yerlerdeki otobüs duraklarında bulunan otomatik bilet makinalarından (1,15 Avro) alınması mümkündür. Sözkonusu fiyatlar 2015 yılı için geçerlidir.
Tramvay biletleri de aynı şekilde satılmaktadır. Ancak,eski model tramvaylarda vatmanlardan 2 Avro (2015) karşılığında bilet alınması mümkün iken, yeni model tramvaylarda vatmanla iletişim kurulması imkanı bulunmadığından, tramvay içerisindeki otomatik bilet makinalarından bilet (1,15 Avro) alınabilmektedir.
Toplu taşıma araçlarına habersiz ve çeşitli noktalardan aynı anda binen kontrol memurlarınca biletsiz yolculara ceza (50 Avro’ya kadar) kesilmektedir. Toplu taşıma araçlarında geçerli bilete sahip olmadan seyahat eden turistler polis merkezine götürülerek, haklarında idari ceza uygulanmaktadır.
Taksi kullanma seçeneğinin yanında, günlük fiyatı 50 Avro’dan başlamak üzere araba kiralanabilmektedir.
Yol ve Trafik:
Letonya’ya karayoluyla girişlerde, aracın ruhsatının ibraz edilmesi ve uluslararası trafik sigortası (Green Card insurance) yaptırılmış olması zorunludur.
Yol kalitesi genellikle düşüktür.
Letonya’da altı aydan fazla kalacak yabancıların Leton sürücü belgesini edinmeleri gerekmektedir.
Letonya Avrupa’da en yüksek ölümlü trafik kazaları oranına sahip ülkelerinden biridir. Kaza durumunda polis olay yerine gelmeden, yolu kapatıyor olsa dahi aracı yerinden oynatmak yasaktır.
Zorlu kış şartları, aracın kışa iyi hazırlanmış olmasını gerektirir. 1 Kasım-1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği zorunludur.
Letonya’da gündüz de dahil olmak üzere araç farlarını açık tutmak mecburidir.
Ziyaret Edilecek Şehir ve Mekanlar
Riga
Letonya’nın başkentidir. Ortasından geçen Daugava Nehri ile şehir, Baltık Denizi’ne açılmaktadır. Şehrin kuruluşu 12. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Cermen Piskopos Albert’in şehri kurduğu ve kalesini inşa ettiği 1201, Riga’nın resmi kuruluş yılı olarak kabul edilmektedir. Liman kenti olan Riga’ya 12. yüzyıl sonlarında Alman ticaret gemilerinin uğramaya başlamasıyla şehrin nüfus ve önemi artmıştır.
Yaklaşık 700.000’lik nüfusuyla Riga, Baltık ülkelerindeki en büyük şehirdir. Şehir, aynı zamanda önemli bir kültür, siyaset, eğitim, finans, ticaret ve endüstri merkezidir. Şehrin ilk kurulduğu tarihsel merkezi “Vecriga”, UNESCO Kültür Mirası listesinde yer almakta olup, mimari olarak Yeni Sanat (Art Nouveau) akımının seçkin yapılarıyla ünlüdür. Riga, 2014 yılı için “Avrupa Kültür Başkenti” olarak seçilmiştir.
Belediye Meydanı (Ratslaukums)
II. Dünya Savaşı sırasında tahribata uğrayan ve 1990’ların sonlarında onarılan Belediye Meydanı, Orta Çağ’dan 19. yüzyıla kadar şehrin mali ve idari merkezi olmuştur. Başlarda daha ziyade alışveriş ve ticaret merkezi olarak işlev gören Ratslaukums’ta 13. yüzyılda planlı şehirleşmeye geçişle birlikte Belediye Binası ve diğer idari yapılar şekillenmeye başlamış, böylelikle şehrin idari merkezi karakterine bürünmüştür.
Cumhurbaşkanlığı Geçici İkametgahı
(Karakafalar Evi – House of Blackheads)
Karakafalar Evi, 1334 yılında bekar esnaf, gemi sahipleri ve yabancı tüccarlar için kurulmuş bir loncadır. Mekan, loncanın hamisinin Kuzey Batı Afrikalı olması nedeniyle Karakafalar Evi olarak adlandırılmıştır. 1580 ve 1886 yıllarında onarımdan geçmiş, 1941 yılında Almanlar tarafından bombalanarak yıkılmış, 1995-1999 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir. 2001 yılında Riga’nın kuruluşunun 800. yılı törenleri vesilesiyle resmi açılışı yapılmıştır.
Esasen müze ve konser salonu olarak istifade edilen Karakafalar Evi, Cumhurbaşkanlığı resmi ikametgahı olan Riga Kalesi’nde 2012 yılındn bu yana sürdürülen restorasyon çalışmaları nedeniyle, Eylül 2012’den bu yana ziyaretçilere kapatılmış olup, Cumhurbaşkanı’nın çalışma ikametgahı olarak kullanılmaktadır.
Özgürlük Anıtı
Letonya’nın bağımsızlığını, özgürlüğünü ve egemenliğini sembolize etmek amacıyla 1918-1920 bağımsızlık savaşında hayatını kaybeden askerlerin anısına 1935 yılında inşa edilmiştir. Anıtın üzerinde “Tevzemei un brivibai” (Vatan ve özgürlük için) ibaresi bulunmaktadır. Leton mimar Karlis Zale tarafından tasarlanan anıtın granit tabanı dört fazileti (çalışmak, manevi hayat, aile ve vatanın korunması) temsil eden rölyef ve heykellerle donatılmıştır. Granit tabanın üstünde özgürlüğü simgeleyen Milda isimli kadın heykel üç altın yıldız taşımaktadır. Bu yıldızlar, Letonya’nın üç bölgesi olan Kurzeme, Vidzeme ve Latgale’yi temsil etmektedir. Tüm resmi törenlerde anıta çelenk koyulmakta ve saygı duruşunda bulunulmaktadır.
Küçük Lonca Binası (Small Guild)
Eski şehrin merkezindeki Livu Meydanı’nda esnaf ve zanaatkarların biraraya geldikleri dayanışma birliği binası olarak ünlü mimar J.D. Felsko tarafından 1864 yılında inşa edilmiştir. Duvarlarında ve pencere pervazlarında özlü sözlerin yazılı olduğu ve Gotik mimari anlayışını yansıtan bina, 1999-2000 yılları arasında aslına uygun olarak tamamlanan restorasyonun ardından, müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Meclis Binası (Saeima)
Meclis Binası, Alman-Baltık kökenli Mimar Robert Pflug ve Letonya’nın ilk mimarlarından Janis Baumanis tarafından 1863-1867 yılları arasında Sövalyelik Karargahı olarak Rönesans dönemi Floransa saraylarına benzer bir mimariyle inşa edilmiştir. 1920 yılında Meclis Binası olarak kullanılmaya başlanmış; 1921 yılında meydana gelen yangının ardından küçük değişikliklerle yeniden inşa edilmiştir. 1934 yılında gerçekleşeşen darbenin ardından Başkanlık Binası olarak kullanılmaya devam edilmiş, Letonya’nın SSCB yönetimine katılmasıyla birlikte yeniden Leton Meclisi Saeima’ya evsahipliği yapmaya başlamıştır.
Bina, II. Dünya Savaşı yıllarında Nazi Ordusu’nun Doğu Eyaletleri Karargahı olarak kullanılmış, savaşın sona ermesiyle büyük tahribata maruz kalmıştır. Şövalyelik Karargahı olarak inşa edildiği döneme ait birçok dekor ve aksesuar, savaş sonrası dönemde Almanya’ya kaçırılmıştır. 1980 yılından bu yana birkaç kez restore edilen ana bina, Letonya’nın Sovyetler Birliği’nden ayrılmasını takiben Meclis toplantılarına yeniden evsahipliği yapmaya başlamış ve 1998 yılında geçirdiği son restorasyonla iç ve dış tasarımı günümüzdeki görünümünü almıştır.
İşgal Müzesi
1971 yılında Lenin’in 100. doğum günü anısına inşa edilen bina 1991 yılına kadar Leton Piyadeleri Müzesi olarak kullanılmıştır. 1940 Sovyet işgali, 1941 Nazi Almanyası işgali ve 1944 SSCB işgalini anlatan arşiv, belge ve fotoğrafların sergilendiği işgal müzesi, mevcut haline 1991 yılında getirilmiştir.
Binadaki çalışmalar nedeniyle müzedeki malzemeler geçici olarak Raina Bulvarı 7 (Eski ABD Büyükelçiliği Binası) adresindeki dört salonda sergilenmektedir.
Letonya’ya yapılan üst düzey resmi ziyaret programlarında İşgal Müzesine de yer verilmektedir.
Yeni Milli Kütüphane Binası
Eski Riga’nın karşı tarafında Daugava kıyısındaki 13 katlı yeni milli kütüphane binası akşamları bir “ışık kalesi” görünümdedir. Kütüphane olmanın yanısıra konferans ve sergi salonlarını da içinde barındıran bina çok fonksiyonlu kültürel etkinlikler için tasarlanmıştır. Mimar Gunars Birkerts’in Leton hassasiyetini vurgulamak için “cam tepe” şeklinde tasarladığı binanın yapımına 2008’de başlanmış, Haziran 2014’te tamamlanarak resmi açılışı yapılmıştır.